Österlen

osteraplb osterapple osterhasse osterhav osterkyrk osterlindgrl osterlshamn ostermusetr

Vad är Österlen? Det är den sydöstra delen av Skåne, det är helt klart… men lite mer exakt?
Många menar att det är Albo, Ingelsta och Järrestads härader som utgör området Österlen.
Andra vill att Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommuner ska slås ihop och kalla sig Österlens kommun. När det gäller samarbetet inom turismen kallar man sig numera för Ystad- Österlenregionen. Då vet man ungefär vart man hamnar!
Hursomhelst så är det en ovanligt vacker del av vårt avlånga land, det är alla överens om.

Sedan länge är Österlen ett lugnt jordbruks- och fiskeområde. Med åren har området blivit mer och mer uppmärksammat när det gäller turistandet. Det började med konstnärerna, som fick upp ögonen för det speciella ljuset på Österlen. I deras spår följde andra med sinne för det vackra. Många skalder har skrivit om Haväng och Österlen. I gamla Knäbäck (som flyttades från Ravlundafältet till Rörums strand, när fältet utvidgades år 1955) hyrde t ex Stig Dagerman och Evert Taube in sig på somrarna.
På senare år har det också blivit fler och fler verksamheter i området, ofta egna företagare inom logi, mat och andra aktiviteter. Idag, när många kan jobba hemifrån genom datorer, är det fler och fler som tar chansen att få finnas i lugnet hela året…

Man kan bara konstatera, att turismen är en förutsättning för att det också ska finnas en levande bygd under resten av året. Kanske kommer det i framtiden att bli möjligt för fler att bosätta sig här året runt. Årstiderna gör det väldigt spännande att bo här. Hösten är ofta ljummen, våren lång och härlig med sin blomsterprakt… och vintern är ofta dramatisk och vacker!
Det faktum att vi inte har någon golfström i Östersjön gör havet svalt för det mesta, och stränderna ”tomma” och vackra. Någon vecka på sommaren går temperaturen i havet upp till över 20 grader… då går ”djungeltrumman” bland de bofasta!

logga