Haväng

lammdosstensho_web

Det som från början var namnet på en liten gård med mark ner till havet, omfattar idag ett helt unikt naturreservat med Verkeåns mynning som centrum. Haväng är ett välkänt utflyktsmål vid Hanöbuktens södra del. Endast 300 meter därifrån ligger vandrarhemmet. Vid Haväng ligger Havängsdösen, en stenkammargrav från yngre stenåldern och ett par kilometer söder om Haväng ligger Vitemölla och Kivik. På heden och sandstäppen finns en rik flora och fauna som på olika sätt gynnas av de många betande djuren som har sin hemvist på granngårdarna. Den långa stranden med finkornig sand sträcker sig från Åhus i norr till nationalparken Stenshuvud i söder och vidare därefter. Från stranden vid Verkeåns mynning och över två kilometer ut i havet finns välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Resterna består bland annat av stubbar och fallna stammar, varav de äldsta daterats med C14-metoden till en ålder av 10 500 år. I samma område finns tjocka lager av gyttja som under äldre stenåldern avsattes i Verkeåns forntida översvämmade dalgång. I gyttjelagren har arkeologer påträffat flera uråldriga fiskeanläggningar av trä.

I Lindgrens länga/ Havängs utemuseum, ett stenkast bort, finns en lättillgänglig utställning som på ett pedagogiskt sätt berättar mer om historia. Från en glugg i väggen syns laxtrappan på håll, också den på gångavstånd. I början av 1900-talet hittades ett ett mycket gammalt smycke som fick det vackra namnet “Havängsnyckeln” eller “Himmelrikets nyckel”. Replikor i silver och guld finns att köpa på Österlens museum i Simrishamn.

Hedmarken norr om vandrarhemmet kallas Ravlundafältet P7 och har bildats sedan militären exproprierade området på 1940-talet. Militären har främst övningar under vår och höst. På sommaren är fältet öppet för allmänheten. Tydliga skyltar vid fältets ingångar visar när det är skjutövningar och stängt. Information om detta finns även på försvarsmaktens hemsida.

För att få fiska i Verkeån krävs ett fiskekort. Det finns tyvärr endast säsongskort, och de är begränsade i antal. Verkeåns sportfiskeförening kan svara på dina frågor. Gå in på deras hemsida www.vsff.se om du är intresserad.

Upptäck fornlämningarna i trakten se utdrag ur forminnesregistret