Haväng

lammdosstensho_web

Haväng är ett tidlöst vackert område med vidsträckta hedar, böljande gröna hagar och den milslånga vackra stranden. Det finns obegränsat med möjligheter för den som vill vandra eller springa här!
Stranden, som ligger ca 300 meter från vandrarhemmet, är vidsträckt och bred med finkornig sand. Här kan man ibland hitta bärnsten, som är stelnad kåda och kommer från en flera tusen år gammal skog som ligger i havet utanför Haväng. Stranden sträcker sig från Åhus i norr, ca 30 km bort, till nationalparken Stenshuvud i söder. Därefter fortsätter den efter hela kusten. Den långa stranden gör att man lätt kan hitta en plats där man kan vara ostörd.
Om du vill röra på er, så finns det hur mycket vandring som helst att njuta av i området. Från små korta slingor till lite längre.

Från början var Haväng endast en gård och ett litet område ner mot havet, men nu menar man oftast området någon kilometer runt Verkeåns mynning vid havet. Det är ett naturreservat med en unik flora och fauna, och det är naturen som är det stora här. Naturreservatet sträcker sig till Vitemölla, med ca 3 km vacker vandring. Av bebyggelse finns bara några gårdar, och våra närmaste grannar är en stor får- och hästgård (Se Havängslamm/Gröna lammet, om ni är intresserade!). De betande djuren håller landskapet öppet och formar den ovanligt vackra platsen. Som någon sa: ”Det här är verkligen pastoral idyll!”

När bilen och cykeln är utom synhåll kunde året ha varit 1749, dvs när Carl von Linné gjorde sin skånska resa. I början av 1900-talet hittade man ett mycket gammal smycke på en åker framför Lindgrens länga (Havängs Utemuseum). Man kallade smycket ”Havängsnyckeln ” eller ”Himmelrikets nyckel”. Smycket finns att köpa på Simrishamns Museum (som har en väldigt fin liten butik för övrigt!) Ungefär samtidigt försökte en prästson, som hette Floréus och var från Ravlunda, doktorera på att paradiset hade varit i Haväng. Vi tycker han borde ha fått rätt!

havang_litenRavlundafältet med sina unika vidder av hedmark, som bildats sedan militären exproprierade marken på 1940-talet, är en älskad plats för både människor och djur. Grannens får och hästar håller området öppet och betagande vackert.
Militären (Ravlunda skjutfält, P7) har övningar under höst, vinter och vår. Under sommaren har man ingen verksamhet, och hela fältet är då öppet för allmänheten. Gå in på ”Ravlunda skjutfält/avlysningar” om in vill kolla upp när det är skjutövningar.

Ravlundatrakten är mycket fyndrik och många bruksföremål och smycken har påträffats här. I Lindgrens länga/Havängs utemuseum, som ligger ca 300 meter från vandrarhemmet, finns en mycket fin utställning om Haväng. Här kan man läsa om Havängs historia samt flora och fauna på ett spännande sätt, och få se bilder på många av fynden. Här kan man också läsa om den nyinvigda laxfällan/trappan Öradekaren (laxöring) från 1600-talet. Bara den värd en utflykt!
För att få fiska i Verkeån krävs ett fiskekort. Det finns tyvärr endast säsongskort, och de är begränsade i antal. Verkeåns sportfiskeförening kan svara på dina frågor. Gå in på deras hemsida www.vsff.se om du är intresserad.

Upptäck fornlämningarna i trakten se utdrag ur forminnesregistret

logga